23.11.10

OSCAR SMIT: RAISING THE DEAD

ARI UP (1962-2010)
Bij de dood van een reggae-punk legende

De Engelse Ariane Daniele Foster, ofwel Ari Up, is het meest bekend als zangeres van de vrouwenband The Slits. Een groep die zowel muzikaal belangrijk was maar ook een belangrijke rol speelde bij de emancipatie van vrouwen in de popmuziek.

 
Afgelopen maand november is veel geschreven over de film met als onderwerp de Amerikaanse meidenband the Runaways. Zij waren in feite rockchicks die aan de hand van een manager/producer (Kim Fowley) wilden spelen als hun voorbeelden Suzie Quatro en David Bowie. De Engelse Slits waren veel origineler, onafhankelijker en vooral eigenwijzer. Het waren echte punks die overal maling aan hadden en hun eigen plan trokken. Toen the Slits begonnen was Ari Up 14 jaar. Via haar moeder kende al heel wat mensen uit de muziekscène. Zo leerde ze gitaar spelen van Joe Strummer (The Clash). Vanaf het begin waren the Slits ook al into reggae. Ze mengden het DIY van de punk met de riddims uit de reggae.


Hun eerste album, ‘Cut’ (1979), is dan ook geproduceerd door reggaeproducer Dennis Bovell. Op de hoes hiervan staan ze heel uitdagend bijna naakt en geheel met modder besmeurd: een schandaal was geboren! Op de plaat ook hun eerste single ‘Typical Girls’; een provocerend nummer van een stel losgeslagen vrouwen. Ook op hun repertoire stond een reggae-achtige cover van ‘I Heard It Through The Grapevine’ (Marvin Gay). The Slits stopten in 1982 en Ari Up ging spelen bij de Engelse reggaeband New Age Steppers. Intussen verhuisde ze echter naar Jamaica waar ze nog meer reggaeartiesten leerde kennen, zoals de beroemde producer Lee Perry. In 2005 kwamen the Slits weer bij elkaar en ging Ari Up ook weer touren. In 2009 kwam hun album Trapped Animal uit. In de zomer van 2010 nam ze har laatste muziek op, samen met Lee Perry, te vinden op de single ‘Hello, Hell Is Very Low’. Op 20 oktober stierf ze, vrij onverwacht, aan kanker. Haar overlijden werd bekend gemaakt door Johnny Lydon (Sex Pistols), die inmiddels alweer een aantal jaren met de moeder van Ari Up getrouwd is.

KLIK KLIK KLIK:


Ari Interview

Lee Scratch Perry met Ari Up

The Slits - World of Grown Up

The Slits - Typical Girls

The Slits - I Heard It Through The Grapevine

The Slits - Man Next Door (Berlin 1981)