30.3.10

OSCAR SMIT: RAISING THE DEAD

ALEX CHILTON (28.12.1950 - 17.03.2010)

De onlangs overleden zanger/ gitarist Alex Chilton begon zijn muzikale carrière direct met zijn allergrootste hit. Daarna kende niemand hem meer tot hij in de jaren negentig eindelijk op zijn waarde werd ingeschat. Zijn overlijden kreeg zelfs aandacht in het Amerikaanse parlement. Congressman Steve Cohen hield daar een toespraak om het belang van Alex Chilton te benadrukken.


De zanger die zo raar kijkt in het clipje van ‘The Letter’ is pas zestien jaar. Alex Chilton was de voorman van de groep The Box Tops. In 1967 hadden ze met hun eerste single ‘The Letter’al direct een wereldhit. Nog steeds is het een veel gedraaide plaat in gouwe ouwe programma’s. In Nederland bereikte het nummer de derde plaats in de Top 40. In 1968 kwam hun andere bekende single uit: ‘Cry Like A Baby’, maar die haalde de Top 40 niet. De Box Tops waren één van de eerste bands zogenaamde ‘blue eyed soul’ maakten: blanke popmuzikanten die soul muziek speelden. Vooral op hun tweede album ‘Cry Like A Baby’(1968) is dat goed te horen. De plaat is opgenomen in soulstad Memphis en er zijn vette soulfulle blazerspartijen op te horen. Ook coveren ze de soul-classic ‘You Keep Me Hanging On’.


Na dit tweede album verlaat Chilton de band en begint in 1971 de groep Big Star. Deze band is één van de eersten die muziek van Britse bandjes als de Kinks en Beatles vermengt met het geluid van Amerikaanse bands al Byrds of Beach Boys. Dat maakt Big Star redelijk uniek. Alleen had niemand dat begin jaren zeventig door! Hun eerste album bleef onopgemerkt en na hun tweede viel de band in 1974 al weer uiteen. Alex Chilton verdwijnt dan uit het zicht. Tijdens de punkgolf eind jaren zeventig duikt hij ineens weer op. Hij speelt regelmatig in de fameuze Newyorkse club CBGB’s en neemt o.a  ‘Can’t Seem To Make You Mine’ op, een cover van the Seeds (zie elders op Raise The Dead). In 1980 produceert hij het ruige en opvallende debuutalbum van the Cramps. De soul van de Box Tops heeft plaats gemaakt voor rockinvloeden. Dat blijft zo, ook in de jaren tachtig. De punkers van the Replacements blijken al jaren fan van hem te zijn en nemen in 1987 uit bewondering het nummer ‘Alex Chilton’ op. Intussen ontdekken andere muzikanten de groep Big Star, zoals de groep REM en wat later in de jaren negentig de Schotse band Teenage Fanclub. Vanaf 1993 is Big Star weer bij elkaar en wordt er regelmatig getourd. In 2005 is er eindelijk een nieuw album ‘In Space’.

In maart 2010 zou Big Star, met Alex Chilton, optreden tijdens het grote SXSW festival in Austin, Texas (een soort mega-versie van Eurosonic in Groningen). Vlak daarvoor overleed Alex Chilton totaal onverwachts aan een hardaanval. De overige leden van Big Star traden als eerbetoon toch op, aangevuld met zeer vele gastmuzikanten. Die avond op SXSW werd één grote ode aan een belangrijk muzikant die nu samen met de ander Big Star oprichter (Chris Bell , 1951-1978) hoog boven ons hemelse rock ’n roll maakt!