17.2.10

OSCAR SMIT: RAISING THE DEAD

CONNIE CONVERSE (1924-1974?)


Het is vreemd (af)gelopen met de Amerikaanse singer-songwriter Connie Converse (1924-1974?). Zo’n 35 jaar na haar dood kwam namelijk voor het eerst muziek van haar uit. Volgens kenners was zij een singer-songwriter avant la lettre.

Helaas hangt er rond Connie Converse een triest verhaal. Ze werd in 1924 in New Hampshire geboren als Elizabeth Eaton Converse. In de jaren vijftig woonde ze in New York. Hier begon ze teksten te schrijven die ze uitwerkte op haar gitaar. Heel af en toe zong er een paar voor vrienden. Via die vrienden kwam ze in contact met striptekenaar en muziekliefhebber Gene Deitch. In zijn keuken, met een klein aantal kennissen als publiek, zong ze in 1954 een paar liedjes die met een bandrecorder werden opgenomen. Via diezelfde Deitch trad ze in 1954 ook even kort op voor de televisie. Connie Converse had ook thuis een bandrecorder en met één microfoon nam ze zo zelf haar liedjes op. Het is niet bekend of ze ooit platenmaatschappijen benaderd heeft. In ieder geval was ze totaal onbekend in die tijd. Begin jaren zeventig belandde ze in een depressie. In augustus 1974 schreef ze vrienden en familie een aantal brieven waarin ze vertelde dat ze elders een nieuw leven wilde beginnen. Ze pakte vervolgens haar spullen in haar auto en vertrok. Hierna heeft niemand ooit meer van haar gehoord en ook haar lichaam is nooit gevonden. Einde verhaal zou je denken! In 2004 echter was de inmiddels hoogbejaarde Gene Deitch te gast in een populaire radioshow in New York. Hij draaide hierin iets uit de keukensessies met Connie Converse. Twee luisteraars die dit hoorden werden zo enthousiast dat ze besloten een CD uit te gaan brengen. En zo kwam in 2009, 35 jaar na de verdwijning van Connie Converse, de CD How Sad, How Lovely (op Lauderette Records) uit. Met daarop naast bovengenoemde opnamen ook door Connie zelf opgenomen liedjes, die nog in het bezit van haar broer waren.

Het belang van de liedjes van Connie Converse zit hem in het feit dat ze de eerste vrouw was die persoonlijke en geëmancipeerd liedjes schreef, iets wat in de jaren vijftig bijzonder was. Tevens voerde ze die alleen met gitaar uit en leek ze niet beïnvloed door de blues en jazz. Kortom een nauurtalent. Ze was hier mee eigenlijk de eerste singer-songwriter. Pas aan het einde van de jaren vijftig zouden in Amerika meer muzikanten met akoestische gitaren opstaan. Dat was het begin van de folkbeweging en van artiesten als Bob Dylan en Joan Baez. Maar die eerste folkies zongen vooral protestsongs en schreven geëngageerde teksten. Luister maar eens naar Joan Baez, haar manier van zingen lijkt op die van Connie Converse maar haar liedjes gaan over heel andere zaken. Baez debuteerde in 1959 en stond ook op Woodstock (1969). Had Connie Converse maar wat meer geluk had gehad dan zou ze nu als eerste singer songwriter algemeen gekend zijn!

KLIK KLIK KLIK:

CONNIE CONVERSE

Connie Converse Myspace
Radiopodcast over Connie Converse
En nog meer informatie!

JOAN BAEZ