12.1.10

OSCAR SMIT: RAISING THE DEAD

SKY SAXON (1937 – 2009)

Bijna niemand weet dat op 25 juni 2009 niet alleen Michael Jackson stierf, maar ook Sky Saxon, de zanger van de Amerikaanse sixties band The Seeds. Voor iedere beetje ruige gitaarband is Sky Saxon vele malen invloedrijker dan gladjakker Michael Jackson.In de tweede helft van de jaren zestig waren er in Amerika ontelbare bandjes die op een lekker ruige manier muziek begonnen te maken. Ze borduurden veelal voort op de (rhythm &) blues maar dan sneller en met meer gitaargeweld. Ze klonken dan ook een stuk minder braaf dan Brits bands als Rolling Stones, The Who of Pretty Things. De bandleden waren jong en woonden vaak nog thuis. Ze oefenden in de garage van hun ouderlijk huis. Daarom wordt deze stroming Garage Rock genoemd, een term die overigens pas voor het eerst gebruikt wordt in de jaren zeventig. In veel Amerikaanse steden was er een levendige garage-scene met namen als Standells, Remains, Sonics of Third Rail. In Los Angeles begonnen in 1965  een paar teenagers The Seeds. Ze speelden in het begin ruige nummers van 2-3 minuten, later werden die psychedelischer en wat langer. Hun eerste single kwam uit in 1966: ‘Can’t Seem To Make You Mine’, een verrassend langzame song met rauw klinkende gitaren, een simpel Fender Rhodes orgeltje en niet alledaagse zang. Het nummer werd een lokale hit. Opvolger was het veel wildere ‘Pushin’ Too Hard’, dat in eerste instantie ook alleen lokaal een hit werd. Maar nadat het debuutalbum ‘The Seeds’ was uitgekomen, werd de tweede singel ineens overal in Amerika opgepikt. Intussen zijn deze twee Sky Saxon nummers klassiekers geworden binnen het garage genre.


The Seeds maakten in de sixties maar liefst vijf albums, stuk voor stuk de moeite waard. Meest opvallende is het uit 1968 daterende ‘Raw & Alive/ The Seeds In Concert’; een nep-live registratie. Echter doordat het constant gillende publiek er zo knap in is gemonteerd merk je dat totaal niet. Het klinkt echt sensationeel. Als hun klassiekers komen langs en er is volop te genieten van hun kenmerkende Fender Rhodes en het opwindende stemgeluid van Sky Saxon.

In 1989 is The Seeds nog eens in originele bezetting kort bij elkaar gekomen. Sky Saxon heeft vanaf de jaren zeventig veel, weinig succesvolle bandjes geformeerd. In de afgelopen zeven jaar speelde hij onder de naam The Seeds een paar maal in ons land, met een aantal flink jongere muzikanten. Vorig jaar werd ‘Can’t Seem To Make You Mine’ in Engeland gebruikt voor een deodorant commercial. Saxon stierf, onverwachts, op 25 juni 2009 in een ziekenhuis in Austin, Texas. Volgens de één als 71-jarige en volgens een ander als 63-jarige. Zo hoort het bij legendes, er moet iets van geheimzinnigheid omheen hangen!

KLIK KLIK KLIK: