25.12.09

OSCAR SMIT: RAISING THE DEAD

Merry Christmas Joey Ramone

Bij kerstmuziek denk je niet direct aan punkrock liedjes. Laat staan aan The Ramones. Toch heeft deze de Amerikaanse band één kerstsong gemaakt, die we langzaam toch een klassieker mogen noemen: Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight). Een lekker in het gehoor liggend liedje van twee minuten met een muurtje van gruizige gitaren en dreunende drums. Op en top een Ramones song!



In 1974 begonnen in New York vier jongens een bandje. Ze besloten allemaal de achternaam Ramone aan te nemen. Hoewel dus geen familie werden ze door fans vaak Da Brothers genoemd! Ondanks dat de naam punk nog niet gebruikt werd, die een paar jaar later uit Engeland, maakten ze met hun korte, snelle songs al punk avant-la-lettre. Vooral in hun begintijd waren de Ramones erg invloedrijk en een bron voor veel beginnende punkbandjes. In 1996 hielden ze er mee op. Inmiddels zijn drie van de vier originele bandleden al overleden: Dee Dee (in 2002), Johnny (in 2004) en Joey Ramone (in 2001). Deze laatste was de charismatische zanger. Hij heette eigenlijk Jeffrey Ross Hyman.

Nadat de Ramones gestopt waren deed hij het rustiger aan. Hij maakte één soloalbum en af en toe en single. Ook bestaat er een postuum uitgegeven 5-track kerst EP: Christmas Spirit In My House (uit 2002). Hierop covert hij zijn eigen Ramones song Merry Christmas. Het nummer duurt bij hem tweemaal zolang omdat het met een akoestische begeleiding tweemaal zo langzaam gezongen wordt. In 2007 doet de Amerikaanse band Asobi Seksu en hetzelfde nummer maar nu klinkt het weer als een echte snelle song van de Ramones. Joey Ramone zelf is ook nog in een kerstliedje vereeuwigd. De Britse groep Helen Love is zo'n grote fan van Joey en de Ramones dat ze niet alleen Merry Christmas (in 2001) op een single zetten, maar in 2007 ook het poppy Joey Ramone Snowman opnamen. Zo, hoewel bijna allemaal dood, leven de Ramones voort!